Behandelmethodiek

Behandelmethodiek

KPSP is een kortdurende psychoanalytische behandeling. Om de betekenis van depressieve en angstklachten te kunnen begrijpen, maken we gebruik van verschillende psychoanalytische deeltheorieën, zoals de drifttheorie, de egopsychologie, de objectrelatie theorie, de zelfpsychologie en de gehechtheidstheorie.

Relationeel perspectief

KPSP is net als andere psychoanalytische behandelingen gericht op relaties: relaties die we hebben met de mensen om ons heen, de verinnerlijkte stemmen van belangrijke relaties van vroeger en de relatie die we hebben met onszelf.

Adequate Psychoanalytische Steun

De belangrijkste therapeutische techniek van KPSP is Adequate Psychoanalytische Steun (APS)

In een KPSP-behandeling is de therapeut erop gericht de cliënt zodanig te steunen dat persoonlijkheidsgroei bevorderd wordt doordat de cliënt kan ervaren dat de therapeut anders met hem omgaat dan onbewust of niet bewust verwacht. De steun van de therapeut is adequaat wanneer de cliënt in het contact met de therapeut iets nieuws kan ervaren dat prikkelt, nieuwsgierig maakt, mogelijk wat schuurt of verwart en daardoor aanzet tot een ander en positiever zelfgevoel.

Uitgangspunt hierbij is dat aan sommige ontwikkelingsbehoeften in de vroege jeugd niet voldoende adequaat tegemoet gekomen is. Hierdoor kunnen deze in het volwassen leven nog steeds van invloed zijn op hoe iemand in het leven staat en omgaat met anderen en zichzelf. Dit kan vervolgens tot psychische klachten, zoals een depressie of angst leiden.

Met ontwikkelingsbehoeften wordt bedoeld algemeen menselijke psychologische behoeften zoals de behoefte zich verbonden, gezien en begrepen te voelen, zich geliefd en veilig te voelen, bevestiging te krijgen, de behoefte aan vrijheid en autonomie en ook de behoefte aan het ervaren van grenzen.

Bespreekniveaus

De inhoud van de KPSP wordt gestructureerd aan de hand van 8 bespreekniveaus. Een bespreekniveau staat voor de wijze waarop de cliënt in de therapie zijn klachten en problemen ervaart en bespreekt. Het verwijst naar het niveau van doorleefd zelfinzicht dat de cliënt heeft bereikt. Daarbij is het van belang dat de therapeut in elke sessie aansluit bij de actuele beleving van de cliënt en zich afvraagt op welk niveau van zelfinzicht die zich bevindt. Vervolgens probeert de therapeut met steunende interventies toe te werken naar het volgende niveau van inzicht.

De bespreekniveaus vormen een impliciet kader voor de therapeut dat helpt om het beloop van de behandeling te begrijpen en de ontwikkeling van de cliënt te bevorderen.

Structuur

KPSP is een doelgerichte en in tijd gelimiteerde behandeling. Dat wil zeggen dat de behandeling bestaat uit een aantal van tevoren afgesproken sessies die worden vastgelegd en ingepland binnen een bepaalde periode. Hiermee is bij aanvang van de behandeling meteen duidelijk wanneer het stopt. De behandeling is primair gericht op de vermindering van somberheid en angst. Vanwege de focus op relaties verandert ook de manier waarop cliënten over zichzelf en anderen voelen en denken.